Tuesday, June 30, 2009

KISAH SEEKOR ULAT

  1. Dalam sebuah kitab Imam Al-Ghazali menceritakan pada suatu ketika tatkala Nabi Daud a.s. sedang duduk dalam suraunya sambil membaca kitab az-Zabur, dengan tiba-tiba dia terpandang seekor ulat merah pada debu. Lalu Nabi Daud a.s. berkata pada dirinya, "Apa yang dikehendaki Allah s.w.t. dengan ulat ini?" Sebaik sahaja Nabi Daud selesai berkata begitu, maka Allah s.w.t. pun mengizinkan ulat merah itu berkata-kata. Lalu ulat merah itu pun mula berkata-kata kepada Nabi Daud a.s. "Wahai Nabi Allah! Allah s.w.t. telah mengilhamkan kepadaku untuk membaca 'Subhanallahu walhamdulillahi wala ilaha illallahu wallahu akbar' setiap hari sebanyak 1000 kali dan pada malamnya Allah s.w.t. mengilhamkan kepadaku supaya membaca 'Allahumma solli ala Muhammadin annabiyyil ummiyyi wa ala alihi wa sohbihi wa sallim' setiap malam sebanyak 1000 kali.
  2. Setelah ulat merah itu berkata demikian, maka dia pun bertanya kepada Nabi Daud a.s. "Apakah yang dapat kamu katakan kepadaku agar aku dapat faedah darimu?" Akhirnya Nabi Daud menyedari akan kesilapannya kerana memandang remeh akan ulat tersebut, dan dia sangat takut kepada Allah s.w.t. maka Nabi Daud a.s. pun bertaubat dan menyerah diri kepada Allah s.w.t. Begitulah sikap para Nabi a.s.apabila mereka menyedari kesilapan yang telah dilakukan maka dengan segera mereka akan bertaubat dan menyerah diri kepada Allah s.w.t.
  3. Kisah-kisah yang berlaku pada zaman para nabi bukanlah untuk kita ingat sebagai bahan sejarah, tetapi hendaklah kita jadikan sebagai teladan supaya kita tidak memandang rendah kepada apa sahaja makhluk Allah s.w.t. yang berada di bumi yang sama-sama kita tumpangi ini.
  4. Apa yang sebenarnya hendak disampaikan kepada kita melalui kisah seekor ulat? Kalau boleh disimpulkan mungkin ianya berbunyi begini iaitu masing-masing mempunyai peranan dan role play yang perlu dimainkan. Dalam perjalanan tugas masing-masing mungkin kita akan melakukan kesilapan dan wajarlah kita mengakui kesilapan itu. Setiap makhluk yang dijadikan Allah semuanya adalah bersebab. Masing-masing mempunyai peranan, kekuatan dan tanggungjawab untuk memakmurkan alam ini. Kalau itulah yang menjadi pemangkinnya, dalam konteks kehidupan kita, mengapa tidak kita gabungkan kekuatan-kekuatan itu ke arah pembentukan insan yang mulia. Dalam konteks negara bangsa (Melayu Islam) mengapa kita sebagai bangsa melayu yang seagama tidak mahu bergabung untuk meletakkan kembali ke landasan yang diperjuangkan iaitu memartabatkan islam dan bangsa melayu.
  5. Walaupun kisah di atas itu kecil sahaja kelihatannya tetapi kalau direnungkan secara mendalam, cukup besar ilmu yang hendak disampaikan kepada kita. Dari kecil menjadi besar. Bila sudah menjadi besar kita kata kita punya dan menjadikan kita cukup besar. Bagi Allah s.w.t yang kita rasakan besar kepada kita itu adalah terlalu kecil bagiNya.

No comments:

Post a Comment

Sypmtom Checker

loading...