Wednesday, March 10, 2010

MEMARTABATKAN PROFESION PERGURUAN

Aku sendiri tidak faham mengapa ada satu gejala yang tidak sihat berlaku di kalangan penjawat awam yang berlainan gred. Gejala yang dimaksudkan itu ialah satu perasaan hasad dengki terhadap satu sama lain. Walhal mereka kesemuanya adalah dikategorikan sebagai penjawat awam. Permusuhan dan ketidakpuasan hati ini berlaku terhadap satu kumpulan penjawat awam yang dilihat begitu kebal, berkuasa dan tidak boleh disentuh. Mereka inilah dipanggil Pegawai Tadbir Diplomatik atau ringkasnya PTD dan gred mereka ialah Gred M. Kumpulan penjawat awam inilah yang menguasai atau lebih sesuai mengepalai penjawat awam dalam kerajaan di peringkat tertinggi iaitu Ketua Setiausaha Negara dan Ketua-Ketua Setiausaha setiap kementerian.

Sekiranya terdapat mana-mana kementerian ingin membuat cadangan untuk penambahan jawatan, maka kepada mereka inilah cadangan itu diajukan. Begitu juga dengan segala urusan kenaikan pangkat dan sebagainya, mestilah mendapat kelulusan daripada pihak ini. Mereka inilah yang menguasai Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Isunya berdasarkan apa yang berlaku sekarang ialah setiap cadangan yang dikemukakan kepada pihak mereka sebagai contohnya yang melibatkan penambahan jawatan atau mewujudkan sesuatu jawatan baru mengikut keperluan kementerian boleh diluluskan dengan syarat pegawai Gred M mesti ada untuk mengepalai mana-mana bahagian atau unit-unit dengan kedudukan gred yang lebih tinggi dari gred jawatan sesebuah kementerian itu. Sekiranya ini dipersetujui maka dengan mudah dan tidak mengambil masa lama untuk mereka meluluskannya.

Ketidakpuasan hati mengenai isu seperti inilah yang menyebabkan permusuhan dan dendam tersebut tercetus. Kalau boleh kumpulan M ini hendak menjadi ketua kepada setiap bahagian di dalam kementerian dan pegawai-pegawai di dalam kementerian berkenaan mestilah sujud kepada mereka. Aku difahamkan gejala yang tidak begitu sihat ini mula berlaku di dalam sebuah kementerian yang dahulunya cukup sukar untuk ditembusi oleh pihak PTD atau M ini. Kementerian yang dimaksudkan itu ialah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Usaha halus telah dilakukan dan mereka sudah mula menguasai beberapa Bahagian penting dengan mengisi jawatan-jawatan yang sengaja diwujudkan untuk dipenuhkan dengan kumpulan mereka. Ini menyebabkan penjawat awam di KPM dengan gelaran DG (Perkhidmatan Pendidikan) mula menyuarakan ketidakpuasan hati mereka kepada pihak pengurusan tertinggi KPM begitu juga kepada pihak Menteri Pelajaran malahan dimaklumkan juga kepada pihak Perdana Menteri sendiri.

Difahamkan pihak Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran telah mengambil maklum perkara ini dan meminta pihak pengurusan tertinggi KPM melakukan sesuatu memandangkan dari segi jumlah penjawat awam, KPM adalah satu-satunya kementerian mempunyai bilangan penjawat awam yang tertinggi jumlahnya iaitu hampir lima ratus ribu yang majoritinya adalah bergred DG. Malangnya apa yang berlaku sekarang, pihak pengurusan tertinggi yang diketuai Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (KPPM) beserta anggota-anggotanya yang terdiri dari Timbalan-Timbalan Ketua Pengarah (TKP) seramai 3 orang dan Pengarah-Pengarah Bahagian tidak berbuat sesuatu atau dengan bahasa mudah tidak memainkan peranan mereka untuk mengambil tindakan untuk menasihati pihak Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran sendiri.

Jumlah Bahagian dalam struktur baru organisasi KPM adalah sebanyak 32 Bahagian di mana 12 Bahagian diketuai pihak PTD dengan gelaran Setiausaha Bahagian dan selebihnya 20 Bahagian diketuai pihak DG dengan gelaran Pengarah Bahagian. Hampir kesemua Pengarah dan Setiausaha Bahagian berada di tangga gred Jusa C ke atas. Sekiranya KPPM mempunyai 3 TKPPM untuk kumpulan DG, maka kumpulan M yang diketuai Ketua Setiausaha KPM juga mempunyai dua orang Timbalan Ketua Setiausaha (TKSU) yang menjaga Pembangunan dan Pengurusan. Dari segi ranking sepatutnya kedua-dua KSU dan KPPM menjadi pengapit kepada Menteri Pelajaran. Dari segi kuasa dan autoriti semasa zaman KPPM Allahyarham Tan Sri Rafaei Mahat, perkara ini memang berlaku dan kehebatan Allahyarham ialah KSU dan kumpulan PTD tidak berani untuk cuba mengambil alih tugas kumpulan DG sehinggalah ke akhir hayat beliau. Maksudnya segala urusan berkaitan bajet dan kewangan adalah diuruskan oleh KSU, manakala dari aspek pengurusan pendidikan adalah di bawah kawalan KPPM. Kedua-dua pihak walaupun sebumbung masih boleh berkompromi dan hormat di antara satu sama lain.

Allahyarham Tan Sri Rafaei telah diamanahkan di Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) setelah tamat tempoh beliau berkhidmat dan menjaga kepentingan warga pendidik sebagai KPPM yang cukup lama di samping mesra pendidik. Semasa beliau di SPP, pihak PTD terus membuat cubaan untuk memasuki KPM tetapi masih mendapat tentangan kuat dari Allahyarham sehinggakan beliau mengatakan ”langkah mayat aku dulu”. Dengan pemergian beliau ke rahmatullah pada sekitar tahun 2007, pihak PTD benar-benar melangkah mayat beliau dan terus sedikit demi sedikit menguasai dan mengambil alih tugas-tugas tertentu yang selama ini disandang oleh pihak DG seterusnya mengetuai unit-unit yang mana ahlinya adalah terdiri dari kumpulan DG.

Perkara ini berlaku dengan begitu mudah dan tersusun semasa KPPM disandang oleh Datuk Ahamad Sipon. Semasa hayat Tan Sri Rafaei masih ada di SPP, agenda ini masih tidak dapat dilakukan. Selang tidak lama selepas beliau meninggal dunia maka bergeraklah agenda menurunkan bidang tugas kumpualn DG dengan begitu hebat sekali. Ini disokong dan diketuai oleh Datuk Ahamad Sipon sendiri seratus peratus bersetuju dengan mengatakan bahawa pihak DG tidak mampu dan pandai dalam bidang pengurusan. Mereka lebih layak mengajar di sekolah sahaja. Kenyataan beliau itu amat memedihkan hati para pendidik yang sejak sekian lama berkhidmat dan menguruskan KPM sebagai pegawai-pegawai yang telah bertungkus lumus menjayakan setiap rancangan Malaysia berkaitan pembangunan pendidikan.

Menteri Pelajaran pada ketika itu telah mendiamkan hasrat pihak PTD untuk menguasai Bahagian, Jabatan Palajaran Negeri (JPN), Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) seterusnya kepada pentadbiran sekolah. Beliau menunggu nasihat dari pihak KPPM mengenai isu ini untuk dipertahankannya kepada pihak kepimpinan negara. Malangnya nasihat yang diberikan adalah beliau iaitu KPPM sendiri mengatakan bersetuju dan memang sesuai diterajui oleh pihak PTD. Difahamkan juga pihak menteri telah beberapa kali meminta kepastian dan beliau KPPM tetap dengan ketetapan itu. Agak lama juga pihak menteri hendak meneruskan operasi ini dan pelbagai syarat dan ketetapan telah dikenakan kepada pihak PTD.

Kini pihak PTD telah memasuki dan mengambil alih tugas yang selama ini dipikul oleh pihak DG di JPN. Aku tidak pasti tentang PPD. Yang pastinya mereka tidak diberi peluang untuk memasuki pengurusan sekolah. Sejauhmanakah perkara ini dapat dipertahankan, tidak dapatlah aku hendak katakan di sini.

Agenda mereka untuk terus menembusi dan mengambil alih jawatan dan tugas-tugas tertentu kumpulan DG semakin rancak dijalankan. Apatah lagi dengan KPPM kini disandang pula oleh Tan Sri Alimuddin. Ingatkan beliau yang diketahui umum (warga pendidik) adalah merupakan individu yang dibawa dan dinaikkan oleh Allahyarham Tan Seri Rafaei, akan mengikuti jejak Allahyarham, malangnya langsung tidak mempunyai bibit-bibit atau bau seperti yang diharapkan.

Warga pendidik melihat beliau tidak ada satu usaha yang bersungguh-sungguh untuk benar-benar memartabatkan mereka. Sepanjang beliau menjadi KPPM tidak ada satu pun peninggalan atau ’legacy’ yang menggembirakan warga pendidik. Yang kelihatan apa yang dilakukan beliau adalah semata-mata untuk kepentingan diri beliau seorang sahaja iaitu dengan mengejar pangkat, gelaran dan harta. Beliau cukup gembira apabila disambut dan disembah umpama raja di mana-mana.

Inilah legacy yang ditinggalkan beliau, yang semakin menidakkan dan mengusir kumpulan DG apabila aku difahamkan satu surat dari pejabat beliau yang ditanda tangani beliau sendiri telah sampai ke Bahagian dan JPN. Kandungan surat seperti yang diceritakan kepada aku ialah penukaran gred DG kepada M kepada yang hanya ditawarkan kepada mereka yang berada di Gred DG48, 52 dan 54. Apa yang boleh aku katakan ialah KPPM yang ini aku lihat seperti menjadi agen kepada pihak PTD. Bukankah urusan berkaitan dengan perjawatan dan sebagainya adalah terletak di bawah Bahagian Sumber Manusia. Jadi mengapa surat seperti ini perlu dikeluarkan oleh KPPM?

Sebenarnya aku tidak mengetahui apakah dan bagaimanakah mekanisme untuk melaksanakan penukaran gred DG kepada M ini. Kedua, mengapakah ianya ditawarkan hanya kepada mereka yang berada di gred DG48 sehingga 54? Apakah ’excercise’ ini akan berterusan kepada setiap dari mereka yang akan memasuki gred tersebut atau ’excercise’ yang hendak dilakukan ini adalah untuk mereka yang sudah berada di gred berkenaan pada masa ini atau pun sehabis lewat untuk setahun atau dua tahun hadapan? Kebanyakkan mereka-mereka yang menyandang gred DG48, 52 dan 54 adalah terdiri dari mereka-mereka yang sudah hendak bersara. Mungkin sehabis lama pun tidak sampai 10 tahun.

Kembali kepada persoalan tadi, selepas kesemua mereka yang bersetuju untuk bertukar ke gred M itu bersara nanti atau manalah tahu ada di antara mereka dikenakan tindakan disiplin dan sebagainya, maka siapakah pula yang bakal mengisi kekosongan tersebut? Apakah akan berlaku kepada kekosongan itu nanti? Kita perlu ingat bahawa warga pendidik yang berada di gred DG48,52 dan 54 adalah terdiri daripada mereka-mereka yang memegang jawatan utama dalam Bahagian iaitu Ketua Penolong Pengarah, Timbalan dan ada juga Pengarah. Bercerita pasal mengisi kekosongan itu dalam bahasa mudahnya post tersebut akan menjadi pos terbuka kepada mana-mana mereka yang berada di dalam kumpulan M yang bukan sahaja kumpulan DG yang bertukar ke M.

Sekiranya ini berlaku, semua Bahagian yang diterajui kumpulan DG akan dikuasai secara total oleh kumpulan M, seterusnya ke pringkat JPN, PPD dan cukup mudah untuk terus meresap ke peringkat sekolah. Akhirnya nanti segala hasrat untuk memartabatkan profesion perguruan, menjadikan sistem pendidikan bertaraf dunia dan sebagainya akan hancur berkecai kerana yang bakal menerajui kepimpinan pendidikan itu nanti adalah terdiri daripada mereka-mereka yang bukan berlatarkan bidang perguruan. Yang tidak tahu tentang selok belok, asam garam, lurah gelinciran dunia perguruan dan sistem pendidikan.

Kalau suatu ketika dahulu guru dilihat sebagai orang yang cukup dihormati dan disanjungi, apabila berlakunya gelombang pertukaran seperti yang dinyatakan di atas, golongan guru atau warga pendidik itu nanti akan menjadi lebih hina dari tukang sapu sampah dan pembersih longkang. Maknanya kata-kata mereka tidak akan didengar lagi dan warga pendidik akan dibuli semahu-mahunya. Aku tidak akan terkejut sekiranya apa yang dikatakan itu tadi berlaku, percayalah masalah sosial akan menjadi semakin gila dan beban yang akan semakin menjadi-jadi. Protes daripada pihak guru sudah pasti akan berlaku seandainya perkara ini terjadi.

Sehubungan dengan itu kemanakah warga pendidik hendak mengadu dan menyuarakan pandangan mereka? Apakah Pengarah-pengarah, TKPPM-TKPPM hatta KPPM sendiri akan melayan keluhan dan pandangan warga pendidik ini? Berdasarkan kepada realiti semasa dan sejak sekian lama, baik pengarah-pengarah mahu pun TKP-TKP kesemua mereka ini adalah merupakan individu-individu yang tidak berani menyatakan yang hak. Mereka adalah terdiri daripada individu-individu yang sentiasa mengiyakan sahaja semata-mata untuk menjaga reputasi dan kedudukan mereka. Mereka-mereka ini akan berbuat baik dengan KPPM dengan harapan akan dinaikkan pangkat ke Jusa B atau A, disamping dicalonkan untuk mendapat gelaran Dato’ oleh mana-mana Sultan. Mereka akan bersaing sesama sendiri untuk mendapatkan perhatian dari KPPM. Apabila tiba pada hari lahir KPPM, kita akan lihat jambangan bunga dari siapa yang akan sampai dahulu.

Inilah budaya yang ditunjukkan oleh kalangan warga pendidik iaitu budaya mengampu dan membodek kata orang melayu. TKP akan mengampu KPPM. Pengarah (P) akan mengampu TKP dan KPPM. Timbalan Pengarah(TP) akan mengampu P, TKP dan KPPM. Ketua Sektor(KS) akan mengampu TP, P, TKP dan KPPM. Ketua Penolong Pengarah (KPP) akan mengampu KS, TP, P ( boleh sampai ke TKP dan KPPM kepada mereka yang berhajat). Ketua Unit (KU) akan mengampu KPP, KS, TP dan P. Penolong Pengarah (PP) akan mengampu KU,KPP,TP dan P. Pembantu Penolong Pengarah (PPP) atau Pengelola akan mengampu PP, KU, KPP, KS, TP dan P. Urutan budaya mengampu dan membodek ini boleh dipanjangkan sehingga ke JPN, PPD dan Sekolah.

Inilah juga menunjukkan betapa akrabnya hubungan sesama warga pendidik sehingga dilihat rantaian itu sukar untuk diputuskan atau dilalui. Mungkin inilah yang diperhatikan oleh pihak PTD dalam membaca kelemahan-kelemahan pihak DG untuk mereka merangka dan menjalankan agenda tersirat dan tersurat mereka itu. Dalam situasi seperti ini, aku lihat Kesatuan-kesatuan Guru Negeri dan NUTP (National Union Teachers Profession) perlu memainkan peranan mereka semantap yang boleh sekiranya mereka hendak melihat profesion ini terus dihormati dan disanjungi masyarakat. Sekiranya pihak PTD ingin mengambil alih tugas dan peranan kita, maka kita juga seharusnya bersedia untuk mengambil alih tugas dan peranan mereka dari peringkat bawah sampai ke KSU seterusnya KSN.

Sebenarnya KPM dan warganya memerlukan pemimpin yang berani bersuara dan mengambil risiko. Situasi Menang Menang perlu kita tukar kepada perlu menang. Situasi memang menang ini dilihat banyak dimanfaatkan oleh pihak PTD sebab mereka betul-betul mengusahakannya. Kepimpinan Pendidikan sekarang terlalu sangat dengan perkataan ”tidak apa”,”apa salahnya”, ”biarlah”, ”kita inikan guru”. Kita perlu ubah ”environment” dan syndrome bacul ini. Kita mesti berani mengatakan perkara yang salah dan yang hak. Apa ruginya kita berbuat begitu. Bukankah kita ada undang-undang dan pelbagai saluran yang boleh menyokong kita. Di alaf baru ini kita lihat kelantangan suara dari pelbagai daerah begitu lantang kedengaran sehingga mampu menggegar daerah yang lain yang dikatakan kuat itu. Maka adakalanya kita perlu melakukan hal yang serupa. Kalau suara-suara kita itu bergabung dan mengeluarkan satu desingan yang sama, bukan sahaja daerah-daerah itu akan bergegar malahan bumi yang menampung daerah-daerah itu mampu terbelah dan menelannya.

No comments:

Post a Comment

Sypmtom Checker

loading...