Friday, January 15, 2010

MENGINGATI KAWAN-KAWAN YANG TELAH PERGI

Awal kemasukan tahun 2010, aku dikejutkan dengan pemergian menemui Illahi beberapa orang kawan-kawan aku. Pertama ialah kawan yang sama-sama belajar di Intitut Teknologi MARA pada tahun 1980 dulu. Namanya ialah Zaini Md. Nor dan yang kedua ialah Abdullah atau nama timangannya Abang Lah yang sama-sama bertugas di tempat yang sama. Jenazah Abang Lah telah dikebumikan di Raub, Pahang. Manakala jenazah Zaini di kebumikan di tanah perkuburan UPM Serdang.

Dalam aku mengingatkan sa'at-sa'at bersama mereka berdua, aku juga dimaklumkan bahawa ada dua lagi kawan-kawan yang sama menuntut di ITM dulu pun telah kembali menemui Illahi. Mereka ialah Baharuddin yang kami panggil Benson dan Syakila Kedah. Nampaknya sehingga kini kawan-kawan aku yang sama-sama belajar dulu yang telah pergi adalh seramai enam orang setakat dalam pengetahuan. Mereka-mereka termasuk yang aku sebutkan tadi adalah seperti berikut:-

1. Sharin - meninggal dunia lebih kurang sebulan selepas konvo akibat kemalangan jalanraya di Subang. Koma selama seminggu sebelum meninggal dunia. Beliau adalah dari jurusan Industrial Design.

2. Yusof (Gelewak) - meninggal dunia juga akibat kemalangan jalanraya di Shah Alam. Dikebumikan jenazah beliau di Terengganu dalam keadaan hujan lebat. Beliau adalah dari jurusan Fine Metal.

3. Baizurah - meninggal dunia akibat barah payudara. Beliau adalah dari jurusan Pottery and Ceramic.

4. Baharuddin (Benson) - tidak pasti apakah penyakit yang dihadapi. Beliau adalah dari jurusan Graphic Design.

5. Syakila Kedah - juga tidak pasti punca kematiannya. Beliau adalah dari jurusan Tekstil.

6. Zaini Md. Nor - meninggal dunia akibat barah payudara juga. Beliau adalah dari jurusan Pottery and Ceramic.

Mungkin ada lagi yang telah pergi yang aku tidak diberi perkabaran. Walau apa pun seperti yang biasa kita sering perkatakan apabila sudah sampai masa kita akan pergi juga. Rupa-rupanya dalam diam tidak diam, umur kita semua (kawan-kawan yang sama menuntut di ITM pada tahun 1980) sudah hendak mencecah separuh abad. Malahan ada yang telah melepasi tahap umur 50. Begitu cepat masa berjalan tanpa kita sedari sebenarnya. Itulah perjalanan hidup kita yang dulu pernah aku katakan dalam tesis peringkat Ijazah mengenai manusia adalah sebahagian daripada alam. Alam akan pasti menemui kematiannya.

Menyedari hakikat ini, ramai juga di antara kawan-kawan aku mengatakan bahawa sudah sampai masanya untuk membuat segala persiapan rapi ke arah itu. Aku tidak mahu memberi komen lanjut mengenai itu kerana cukuplah sekadar kita mengetahui serta memahaminya. Sekiranya amalan itu belum memadai maka perlulah kita memperbanyakkannya. Kalau hendak diikutkan dalam konteks duniawi, memang banyak lagi yang perlu kita tangani. Untuk itu adalah menjadi kewajipan untuk terus berusaha dan berusaha. Selebihnya adalah mengikut kepada kehendak Yang Maha Empunya Hak.

Kepada kawan-kawan yang telah terlebih dahulu mengadap Illahi, aku dan kawan-kawan lain mendoakan agar dipermudahkan segala laluan dan mendapat keampunan serta keredhaan dari Allah Yang Maha Kuasa terhadapa apa yang telah kita lakukan sebagai hambanya di muka bumi ini. AL- Fatihah.

No comments:

Post a Comment

Sypmtom Checker

loading...